Strikes gooien

Strikes gooien lukt niet altijd. Wellicht heb je wat aan onze tips: Strikes Gooien

 

1. Focus

Het is gezellig om met je vrienden te gaan bowlen, maar al het geklets leidt af. Probeer je dus op het spel te focussen en niet op de gesprekken. Ik weet niet goed wat ik met deze tip aan moet, want áls ik ga bowlen is het met vrienden of collega’s om bij te kletsen. Vaak is het zo dat ik zo in een gesprek zit dat ik niet eens door heb dat ik aan de beurt ben om te gooien. Tot ik een elleboog in m’n zij voel. Wil ik deze week niet als laatste eindigen, zal ik dus minder moeten kletsen. M’n collega’s zullen me niet herkennen!

2. Doe alles in één vloeiende beweging

Vanaf het moment dat je wegloopt bij de ballenband (of hoe heet zo’n ding) tot je de bal los laat. Ga niet haperen, doe het niet in fases. Als je eenmaal begonnen bent met je move moet je hem afmaken. 

3. Houd de bal op de juiste wijze vast

Lijkt simpel: vingers erin en klaar. Ik stop altijd m’n vingers tot het tweede kootje erin, maar ik heb zojuist geleerd dat dat voor beginners is. Misschien is dat het: ik moet voorbij die beginnerstechniek. Dus niet de vingers er zo diep mogelijk in, maar alleen het eerste kootje. Dan schijn je meer te kunnen bepalen wat er met de bal gebeurd. Ook de hoogte van de bal aan het begin van de worp heeft invloed op hoe de bal richting de pinnen gaat. Ik laat Jim nog maar eens aan het woord:

4. Laat de bal op de juiste manier los

Voor beginners is dat het makkelijkste met de duim op 12 uur (voor rechtshandigen).  De bal zal recht over de baan rollen en je hoeft je niet druk te maken om een “hook” (het afbuigen van de bal naar links of rechts op de baan om vervolgens weer in het midden uit te komen). Wil je een strike gooien, trekt dan in gedachten een rechte lijn van waar je de bal los laat naar het punt tussen de pins 1 en 3.

Een methode voor de meer gevorderde bowler is de 3/4 roll waarbij de duim op 1 uur gehouden wordt. Met deze methode schijnen de pins wat meer te stuiteren wanneer ze geraakt worden door de bal. Nog moeilijker wordt het als je je duim op 3 uur houdt. De bal krijgt veel effect en zal bij mij vast in de goot belanden.

Ik kwam deze video tegen van het wereldkampioenschap bowlen in 2013. Het loslaten van de bal wordt in slow-motion getoond. Ik denk dat ik het zelf nog maar bij de beginnersworp hou.

5. Blijf altijd cool kijken

Dit is een tip die ik er zelf even in gooi. Het valt me op dat alle bowlers na het werpen van de bal en het terugkeren naar de “ballenbak” een coole blik opzetten. Of de bal nou de goot is in gegaan of dat er een strike is gegooid. Het maakt niet uit. De blijk blijft hetzelfde. Boos worden of juichen doe je niet.

Je spel zal niet beter of slechter worden door dit gedrag, maar misschien voel je je wat professioneler en heeft dat weer effect op je score. Wie weet!